facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Natrium propylparaben

Andere namen: 4-hydroxybenzoëzuur propylester natriumzout, E 216, propylparahydroxybenzoaat

Schade score: 4 (Licht schadelijke chemie)


Natriumpropylesterzout van 4-hydroxybenzoëzuur, afgekort natriumpropylparabeen, ook bekend als E 216, behoort tot de groep conserveringsmiddelen. Ze worden gebruikt in de voedingsindustrie om de houdbaarheid van voedsel te verlengen en worden wereldwijd veel gebruikt in de industriële productie. Door zijn eigenschappen voorkomt het de ontwikkeling van bacteriën, schimmels en gisten die het voedsel kunnen bederven. Propylparahydroxybenzoaat heeft een licht bittere smaak en is oplosbaar in water, mini deze stof is vaak aanwezig in veel voedingsmiddelen waar langere bewaartijden worden verwacht.

In de voedingsindustrie wordt natriumpropylparaben vaak gebruikt als additief in bakkerijproducten, ijs, sommige soorten kaas, gedroogde vis, fruit, groenten of worst. Het wordt echter het meest aangetroffen in cosmetische en farmaceutische producten. Dit conserveermiddel wordt toegevoegd aan verschillende cosmetische crèmes, shampoos, conditioners, douchegels, oliën, zepen, lippenstiften en hygiëneproducten. In deze gevallen wordt het gebruikt vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In farmaceutische bereidingen is het een element dat helpt om medicijnen steriel te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Het is ook een bestanddeel van sommige babyvoeding, maar het is aan te raden om het gehalte in de gaten te houden, vooral bij gevoelige personen die een allergische reactie kunnen vertonen.

Categorie Zoek op