Natriumascorbaat
Andere namen: Natriumascorbaat, E301, Natrium(2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furaan-3-olaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumascorbaat, ook bekend als natriumascorbaat, E301, of natrium(2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furan-3-olaat is een zoutvorm van vitamine C. Het is een wit tot lichtgeel poeder dat oplosbaar is in water. Het wordt gekenmerkt door een hoge stabiliteit en een uitstekende antioxidantwerking. Het wordt geproduceerd door ascorbinezuur te mengen met natriumbicarbonaat. Het is een stof die in de voedingsindustrie wordt gebruikt als conserveermiddel en antioxidant.
Natriumascorbaat wordt meestal gebruikt om de houdbaarheid van vleesproducten te verlengen, waar het fungeert als kleurstabilisator en de houdbaarheid verlengt. Het is echter te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder sappen, ingeblikte groenten, desserts, compotes, jam, dranken, ijs, sommige soorten zuivelproducten en gebakken producten. Het is ook prominent aanwezig in sommige soorten voedingssupplementen, waar gebruik wordt gemaakt van de hoge biologische beschikbaarheid en het vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Ondanks het wijdverspreide gebruik, moet er echter op worden gelet dat het in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd, omdat overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree.