Natriumcarboxymethylcellulose
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumcarboxymethylcellulose, ook bekend als kaliumcarbonaat, kaliumcarbonaat, kaliumcarbonaat of E501, is een chemische stof die veel wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Het is specifiek een type carbonaat, een zout van koolzuur dat van nature voorkomt in mineralen. Natriumcarboxymethylcellulose wordt ook wel potas genoemd, wat de oude naam is voor zouten van koolzuur en kalium. Omdat het identiek is aan E501, is het te vinden in de ingrediëntenlijst op voedselverpakkingen.
De voedingsindustrie gebruikt vervolgens Natriumcarboxymethylcellulose als zuurteregelaar en stabilisator. Het wordt heel vaak gebruikt, bijvoorbeeld in de bakkerij-industrie, waar het deel uitmaakt van zuurdesem starters en bakpoeders. Als E501 is het echter ook te vinden in veel andere voedingsmiddelen, zoals koekjes, chocolade, yoghurt en dranken. Natriumcarboxymethylcellulose is een uitstekend verdikkingsmiddel en heeft een aanzienlijk effect op de consistentie en stabiliteit van deze producten. De aanwezigheid ervan is daarom van bijzonder belang voor de productie van halffabrikaten en kant-en-klare voedingsmiddelen voor de verkoop.