Natriumgluconaat
Andere namen: Natriumgluconaat, E576
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumgluconaat is een organische verbinding die te vinden is in de meeste producten die we dagelijks consumeren. Deze stof, ook wel E576 genoemd, wordt geproduceerd door de fermentatie van suiker en heeft de vorm van een wit tot lichtgeel kristallijn poeder met een licht zoute smaak. Het is een zout van gluconzuur, dat van nature voorkomt in fruit zoals bessen en citrusvruchten. Bij mensen komt dit zuur voor in de darmflora.
Natriumgluconaat wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie als conserveermiddel en stabilisator. Het wordt als zout aan voedingsmiddelen toegevoegd om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie als een bevochtigingsmiddel, d.w.z. een stof die voorkomt dat cosmetische producten uitdrogen. Het is ook een actief ingrediënt in verschillende schoonmaakproducten. Het is een veilige stof die door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is beoordeeld als onschadelijk voor de menselijke gezondheid. Desondanks moet er op gelet worden dat natriumgluconaat in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd, zoals het geval is met alle andere additieven.