Natriumglutamaat
Andere namen: MSG, mononatriumglutamaat, E621
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Mononatriumglutamaat, beter bekend als MSG of E621, is een kleurloos kristallijn poeder met een zoete tot zoute smaak. Deze stof wordt gesynthetiseerd uit maïs en bietsuiker en is een van de meest gebruikte smaakmakers ter wereld. Het is een van de zogenaamde smaakversterkers, of stoffen die de smaakeffecten van andere ingrediënten in voedsel versterken. Mononatriumglutamaat is ook in grote hoeveelheden aanwezig in het menselijk lichaam en zijn belangrijkste functie is het doorgeven van zenuwsignalen.
MSG, mononatriumglutamaat of E621, is te vinden in een enorme verscheidenheid aan producten. Het wordt meestal toegevoegd aan verpakte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaarmaaltijden, ingeblikt voedsel, instant soepen, sauzen, vleesproducten, worsten, ingeblikte groenten, kaas en vele andere. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt in de Aziatische keuken, waar het wordt toegevoegd aan verschillende sauzen, soepen of noedels. Maar hoewel mononatriumglutamaat is goedgekeurd door de Europese Unie en de Internationale Codex Alimentarius als veilig voor consumptie, zijn er regelmatig discussies over de mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. Sommige mensen kunnen gevoelig reageren op mononatriumglutamaat en bijvoorbeeld hoofdpijn, astma-aanvallen, irritatie van neus of keel en meer veroorzaken. Daarom is het aan fabrikanten om de aanwezigheid van mononatriumglutamaat aan te geven op de verpakking van producten.