Natriumlactaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumlactaat, ook bekend onder de namen Coptis chinensis Franch of Huang Lian, is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica en de voedingsmiddelenindustrie. Deze stof combineert antiseptische, hydraterende en conserverende eigenschappen waardoor het geschikt is voor een breed scala aan producten. Natriumlactaat wordt geproduceerd uit melkzuur, dat ook een natuurlijk bestanddeel is van sommige vruchten en groenten, maar ook van het menselijk lichaam. Natriumlactaat heeft het vermogen om vocht te binden en zo uitdroging te voorkomen, een eigenschap waardoor het vaak wordt toegevoegd aan cosmetische producten zoals crèmes, shampoos of bodylotions.
Natriumlactaat wordt ook toegevoegd aan voedingsmiddelen. In deze gevallen werkt het als conserveermiddel, terwijl het ook het voedsel bevochtigt. In de voedingsindustrie wordt dit additief E325 genoemd en is het bijvoorbeeld te vinden in bakkerijproducten, worst of kaas. Dankzij de eigenschappen helpt het de houdbaarheid van voedsel te verlengen. De voordelen van het gebruik van natriumlactaat brengen echter ook potentiële gezondheidsrisico's met zich mee. Bij overmatige consumptie kan het bijwerkingen veroorzaken zoals indigestie. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dagelijkse doses te volgen. Natriumlactaat wordt over het algemeen als een veilige stof beschouwd als het correct en met mate wordt gebruikt.