Natriumlauroyllactylaat
Andere namen: Natriumlauryllactaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumlauraat, ook bekend als sodium lauroyl lactylate, is een biologisch afbreekbare oppervlakteactieve stof die veel wordt gebruikt in de cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie. De eigenschappen van deze stof, zoals het vermogen om de consistentie en het uiterlijk van producten te verbeteren, maken natriumlauraat een aantrekkelijk bestanddeel voor veel fabrikanten. Het is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid verankerd als een veilig voedselingrediënt, specifiek als additief E 481.
Natriumlauroyllactylaat wordt over het algemeen aangetroffen in cosmetische producten zoals shampoos, conditioners, lichaamscrèmes of zepen. Deze producten profiteren van het vermogen om de huid te hydrateren, verzachten en gehydrateerd te houden, waardoor het veel gebruikt wordt in verschillende huidverzorgingsproducten. In de cosmetica-industrie is het ook te vinden onder de naam E 481.
In de voedingsmiddelenindustrie wordt natriumlauroyllactylaat vaak gebruikt als emulgator of stabilisator in verschillende producten, zoals gebakken producten, dranken, desserts, gecoate noten, instant producten en vele andere. Het wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om de consistentie te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. De veiligheid van het gebruik in voedsel wordt streng gecontroleerd en gereguleerd door voedselautoriteiten. Het wordt beoordeeld als veilig voor consumptie en er zijn maximumlimieten vastgesteld voor het gehalte in voedingsmiddelen.