Natriumsuccinaat
Andere namen: Natriumsuccinaat, dinatriumsuccinaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Natriumsuccinaat, ook bekend onder de namen natriumsuccinaat en dinatriumsuccinaat, is een verbinding die door veel voedingsmiddelenindustrieën wordt gebruikt als regulerende zuur- en voedselproductstabilisator. Het is een van de soorten additieven die kunnen worden toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen om de smaak te verbeteren, de textuur te beïnvloeden en de houdbaarheid te verlengen.
Buiten de voedingsmiddelenindustrie wordt natriumsuccinaat vaak gebruikt in de cosmetica-industrie. Het is te vinden in veel cosmetische en hygiënische producten zoals shampoos, conditioners, bodycrèmes en verschillende deodorants. Wetenschappers hebben ook het therapeutische gebruik van natriumsuccinaat onderzocht als mogelijke behandeling voor bepaalde vormen van kanker en stofwisselingsstoornissen zoals diabetes. Als additief wordt het ook vaak aangetroffen in farmaceutische producten. Het is een belangrijk element in de verkoop van medicijnen omdat het kan helpen bij het stabiliseren van medicijnen en het verhogen van hun effectiviteit.