Oesterzwam (Pleurotus ostreatus)
Andere namen: Oesterzwam, hiratake, Ping Gu, chippikoori
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Oesterzwam, ook bekend als oesterzwam (in het Engels), hiratake (in het Japans), Ping Gu (in het Chinees) of chippikoori (in het Maleis), is een soort eetbare paddenstoel die over de hele wereld voorkomt. Hij is lichtgrijs tot wit van kleur en de vruchten zijn meestal groot, met een halfrond of schelpvormig blad. Deze paddenstoel staat bekend om zijn hoge voedings- en medicinale waarde. Hij bevat grote hoeveelheden eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Vanwege zijn hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen wordt de oesterzwam in veel soorten producten gebruikt. Hij wordt het vaakst direct gebruikt in culinaire recepten, bijvoorbeeld in de Chinese, Koreaanse, Japanse en mediterrane keuken. Hij is populair in vegetarische en veganistische diëten als vleesvervanger vanwege zijn volle, vlezige smaak. Daarnaast worden oesterzwammen verder verwerkt in verschillende soorten voedingsproducten zoals soepen, sauzen, pasta, drankjes en zelfs veganistische worstjes, salami of "paddenstoel"-steaks. Op het gebied van voedingssupplementen worden er producten van gemaakt die de immuniteit verhogen en cholesterol en diabetes behandelen. Oesterzwammen worden ook gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld als extract in verschillende huidcrèmes, vleeswaren en serums, waar ze fungeren als krachtige antioxidant.