Oliezuur
Andere namen: Oliezuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Oliezuur, ook bekend als oliezuur, is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat in veel planten en dieren voorkomt. Het is een van de belangrijkste vetten in de menselijke voeding en komt voornamelijk voor in olijfolie, avocado's, macadamianoten en vele andere voedingsmiddelen. De kluis die deze waardevolle schat bevat is olijfolie, die tot 83% oliezuur kan bevatten. Oliezuur is ook te vinden in veel oliën die worden gebruikt in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie.
In de cosmetica-industrie is oliezuur waardevol vanwege de verzachtende of vochtinbrengende eigenschappen. Het wordt daarom veel gebruikt in zeep, crèmes, shampoos, lippenbalsems en gezichtsmaskers. Dankzij zijn eigenschappen draagt het bij aan de hydratatie van de huid en bevordert het ook de regeneratie van de huid. In de voedingsindustrie wordt oliezuur vooral gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen en de smaak ervan te verbeteren. Voorbeelden van voedingsmiddelen die oliezuur bevatten zijn gebakken producten, verschillende soorten chocolade en andere zoetigheden.