Passiebloem (Passiflora edulis)
Andere namen: Maracuja, paarse passiebloem
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Passiebloem, ook bekend als Maracuja of paarse passiebloem, is een zeer populaire plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Hij valt op door zijn mooie uiterlijk, maar vooral door zijn eetbare vruchten, die worden gekenmerkt door hun kenmerkende en verfrissende smaak. Deze plant behoort tot de passievruchtenfamilie en wordt in veel tropische en subtropische gebieden over de hele wereld gekweekt. Ze wordt gekenmerkt door haar grote, opvallend gekleurde bloemen en eivormige vruchten, die tot 7 cm groot kunnen worden.
Maracuja is vooral bekend als ingrediënt in de keuken en in de voedingsindustrie. De rijpe vruchten worden voornamelijk gebruikt voor verse consumptie of voor het maken van verschillende dranken, fruitcocktails, sappen, siropen, jam en ijs. Door zijn aparte en specifieke smaak is het een populair ingrediënt in exotische gerechten en zoete desserts. In sommige landen wordt passievrucht ook gebruikt om wijn van te maken. Naast de vrucht worden passievruchtbloemen gebruikt om toe te voegen aan salades of om thee van te maken. Naast de gastronomische toepassingen heeft de plant ook medicinale eigenschappen. In de traditionele geneeskunde wordt het gebruikt om slapeloosheid, nervositeit of kleine verwondingen en brandwonden te behandelen.