Perilla frutescens (Perilla frutescens)
Andere namen: Perilla ocymoides, wilde basilicum, paarse munt, zisuye
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Perilla bush, ook bekend als Perilla ocymoides, wilde basilicum, paarse munt of zisuye, is een kruid dat oorspronkelijk uit de Zuid-Aziatische regio komt, met name uit India en China. De bladeren zijn rijkelijk eetbaar en zijn een typisch onderdeel van de Aziatische keuken, vooral in Japan en Korea. De bladeren hebben een onmiskenbaar aroma en smaak die doet denken aan anijs. Door zijn opvallende kleur - rood, paars of groen - wordt hij ook gebruikt als sierplant.
Perilla wordt in veel producten gebruikt. De bladeren worden gebruikt als aromatisch ingrediënt in verschillende gerechten zoals soepen, salades of rijstgerechten. De zaden worden geperst tot een olie rijk aan omega-3 vetzuren, die gebruikt wordt in culinaire, cosmetische en farmaceutische toepassingen. Perillaolie wordt 'perillaolie' genoemd en wordt in Azië gebruikt als bakolie voor verschillende gerechten. In cosmetica wordt perilla gebruikt voor zijn antioxiderende en verzachtende eigenschappen, dus het is te vinden in verschillende huidoliën, crèmes en balsems. In de geneeskunde wordt het gebruikt voor zijn ontstekingsremmende en anti-allergische eigenschappen.