Perzik (Prunus persica)
Andere namen: Perzik, Perziken
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De perzikboom, ook bekend als perzik of perzik, is een fruitboom die oorspronkelijk uit China komt, waar hij 8000 jaar geleden werd gedomesticeerd en gekweekt. Tegenwoordig wordt hij bijna overal ter wereld gekweekt in gebieden met een gematigd klimaat. Hij wordt gekenmerkt door zijn roze bloemen, die in de lente verschijnen voordat de bladeren uitkomen. De vrucht van de perzikboom, de perzik, is erg populair om zijn verfrissende en zoete smaak.
Perziken worden voornamelijk gebruikt in hun verse vorm als een vrucht om te eten, maar ze worden ook verwerkt in verschillende soorten voedsel. Gebakken perziken zijn erg populair en worden geserveerd als dessert, vaak met vanille-ijs of slagroom. Perziken worden ook verwerkt tot jam, marmelade, compote en pudding. In sommige landen worden perziken ook gebruikt om alcoholische dranken van te maken, zoals perzikwijn of perzikbrandewijn. Perziken worden ook gebruikt in de cosmetica-industrie om verschillende crèmes, maskers en oliën te maken, vanwege hun hoge gehalte aan vitamine A en C, die goed zijn voor de huid.