Phaseolus Angularis
Andere namen: adzukibonen, Vigna angularis
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Phaseolus angularis, vaak adzukibonen of Vigna angularis genoemd, is een overblijvende, kortlevende plant die tot de bonenfamilie behoort. Deze plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en wordt beschouwd als een van de belangrijkste bonenplanten in Japan en Korea. Adzuki-bonen staan bekend om hun kenmerkende rode kleur en zoete smaak en kunnen worden onderscheiden door hun grootte, die kleiner is dan die van gewone bonen.
Adzuki-bonen zijn erg populair in Azië, waar ze worden gebruikt om verschillende producten te maken. Door hun unieke zoete smaak en hoge gehalte aan eiwitten en vezels zijn ze een ideale basis voor het maken van zoete pasta's en vullingen, gerechten die erg populair zijn in de Japanse en Koreaanse keuken. Ze worden ook gebruikt om populaire Japanse desserts te maken zoals dorayaki (zoete pannenkoekjes met adzukivulling) en daifuku (rijstknoedels met adzukivulling). In Korea wordt van adzuki Patbingsu gemaakt, een traditionele ijsspecialiteit. Ze kunnen ook apart worden gegeten als klassiek keukeningrediënt in bonenschotels. Daarnaast kunnen ze worden gedroogd en bewaard voor later gebruik of er kunnen verschillende soorten meel van worden gemaakt. Adzuki-bonen zijn ook het hoofdingrediënt van sommige soorten thee, die populair is vanwege de vermeende ontgiftende werking.