facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Physalis peruviana (Peruviaanse Mochina)

Andere namen: Inca-bessen, physalis, Peruaanse kruisbes, Inca-kers, Inca-bessen, gouden bessen, motojobobo embolsado

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


De Peruaanse mochina (Physalis peruviana), vaak Inca-bes, Peruaanse kruisbes of Inca-kers genoemd, is een fruitgewas dat oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte komt. Het wordt al duizenden jaren door mensen gekweekt en is nu over de hele wereld te vinden, dankzij zijn weerstand tegen droogte en zijn vermogen om in koelere omstandigheden te groeien. De vruchten van de Peruaanse mochina zitten in papieren hoesjes die de opening van de vrucht beschermen tegen beschadiging. De vrucht zelf is lichtgeel van kleur, heeft een zoetzure smaak die doet denken aan aardbeien of ananas en bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, vezels en fosfor.

De vruchten van de Peruaanse mochin worden in vele vormen gebruikt. Ze worden meestal vers gegeten, als onderdeel van fruitsalades of als natuurlijk dessert. In gedroogde vorm zijn de Inca-bessen een lekker en gezond tussendoortje of een onderdeel van muesli en granola. Dankzij hun specifieke smaak zijn ze ook populair in de zoetwarenindustrie, waar ze worden gebruikt om jam, marmelade en verschillende sauzen en siropen te maken. Vervolgens worden ze in wijnhuizen gebruikt om wijn van te maken. De laatste jaren worden ze ook steeds populairder in rauw voedsel, waar ze worden toegevoegd aan smoothies en rauw gebak. De Peruaanse mokka is ook te vinden in de chocolade-industrie, waar de vrucht omhuld wordt met chocolade om er luxe snoepjes van te maken. Dus hoe we ze ook consumeren, de Inca-bessen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.

Categorie
Top