Pimento (Pimenta dioica)
Andere namen: nieuwe specerijen, pimento, Pimenta officinalis, Jamaicaanse peper, Eugenia pimenta
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De pimentboom, ook bekend als piment, piment, pimento officinalis, Jamaicaanse peper of Eugenia pimenta, is een groenblijvende boom die inheems is in tropisch Amerika. Hij onderscheidt zich niet alleen door zijn weerstand tegen ongunstige omstandigheden, maar vooral door zijn aromatische vruchten, die al honderden jaren worden gebruikt in culinaire en medicinale toepassingen. Ze worden gekenmerkt door een kenmerkende, kruidige smaak die qua complexiteit lijkt op een combinatie van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Dit unieke aromaprofiel maakt de pimentvrucht veelzijdig.
De pimentvrucht kwam onder de aandacht van de Europeanen dankzij Christoffel Columbus, die ze meebracht van een reis naar de Nieuwe Wereld. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit keukens over de hele wereld. In de gastronomie worden ze vooral gebruikt in gemalen vorm als specerij - in marinades, sauzen, soepen, om vlees te braden of zelfs in desserts en snoepgoed. Dankzij hun rijke smaak en aroma maken pimentvruchten ook deel uit van kruidenmixen zoals de Caribische jerk mix of de traditionele Franse klassieker - quatre épices. Buiten de culinaire sfeer wordt de pimentboom ook gebruikt in de parfumerie en de farmaceutische industrie. De essentiële olie wordt gebruikt om aftershave balsem, tandpasta, pleisters voor reumatische problemen en vele andere medicinale producten te maken. Tot slot hebben pimento vruchten ook een plaats in de alcoholindustrie, waar ze worden toegevoegd aan bepaalde soorten rum, gin en likeuren om ze een specifieke smaak en aroma te geven.