Piperine
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Piperine is een belangrijke en actieve stof die voornamelijk voorkomt in zwarte peper. Deze alkaloïde is verantwoordelijk voor de typische scherpe smaak en staat bekend om zijn heilzame eigenschappen voor het menselijk lichaam. Het verbetert bijvoorbeeld de spijsvertering, helpt bij gewichtsverlies, bevordert de bloedsomloop, is ontstekingsremmend en bestrijdt bacteriën. Sommige studies suggereren dat het zelfs zou kunnen helpen bij het bestrijden van sommige soorten kanker. Het vermogen om de absorptie van bepaalde stoffen te verhogen wordt gebruikt in de geneeskunde en de farmaceutische industrie.
Ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C of ook L-Ascorbine, wordt soms ten onrechte piperine genoemd, hoewel het verschillende stoffen zijn met verschillende eigenschappen en functies. Ascorbinezuur speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is betrokken bij veel belangrijke processen zoals collageenvorming, ijzeropname of de goede werking van het immuunsysteem. Een tekort aan ascorbinezuur leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en kan in extreme gevallen zelfs scheurbuik veroorzaken. Deze essentiële stof is te vinden in veel voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, kiwi, paprika of peterselie. Ascorbinezuur wordt ook vaak toegevoegd aan verschillende dranken en voedingsmiddelen als conserveermiddel.