Polysorbaat 40
Andere namen: E434, Polyoxyethyleen (20) sorbitaanmonopalmitaat
Schade score: 4 (Licht schadelijke chemie)
Polysorbaat 40, ook vaak aangeduid als E434 of polyoxyethyleen (20) sorbitaanmonopalmitaat, is een synthetische stof die voornamelijk wordt gebruikt in de voedingsindustrie, maar ook in de farmaceutische en cosmetische productie. Het is een vreemde stof die doelbewust aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Polysorbaat 40 behoort tot de groep emulgatoren, d.w.z. stoffen die de stabiliteit van mengsels van onmengbare delen verhogen. Daardoor helpt het om de consistentie en het uiterlijk van producten uniform te houden.
E434 wordt voornamelijk gebruikt in ijs, sauzen en dressings, gebakken producten, desserts, snoepgoed, cosmetica en geneesmiddelen. In de voedingsindustrie wordt het voornamelijk gebruikt als stabilisator om scheiding van mengsels zoals vet en water te voorkomen. Deze stof verlengt ook de houdbaarheid van voedsel en verbetert het uiterlijk. Ondanks zijn synthetische oorsprong wordt Polysorbaat 40 beschouwd als een veilig additief. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat sommige onderzoeken deze stof in verband hebben gebracht met een mogelijk negatief effect op het spijsverteringsstelsel. In cosmetica wordt het voornamelijk gebruikt om de consistentie en distributie van andere ingrediënten in het product te verbeteren. In farmaceutische producten wordt E434 gebruikt als bestanddeel van draagstoffen voor medicinale stoffen.