Quercetine
Andere namen: Quercetine, 5,7,3,3′,4′-flavon-3-ol, Quercitine, Quertine
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Quercetine behoort tot de flavonoïden, meer specifiek tot de flavonolen. Het is een stof die al in 1857 werd ontdekt en onder andere bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het komt voor in veel fruit, groenten en kruiden en wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke gele kleur. Naast de naam quercetine wordt deze stof ook wel quercetine, 5,7,3′,4′-flavon-3-ol, quercitine of quertine genoemd.
Quercetine wordt vaak gebruikt als ingrediënt in voedingssupplementen en sportvoedingssupplementen vanwege de antioxiderende eigenschappen en het vermogen om cellen te beschermen tegen schade. Het wordt ook vaak gebruikt in een aantal producten ter ondersteuning van het immuunsysteem vanwege de ontstekingsremmende effecten. In voedingsmiddelen komt quercetine vooral voor in uien, appels, kersen, rode wijn, citrusvruchten, pure chocolade, olijfolie en sommige soorten noten en zaden. In de farmaceutische industrie wordt deze stof gebruikt in geneesmiddelen en is het ook een bestanddeel van cosmetische producten, waar het de huid helpt beschermen tegen oxidatieve stress.