Quinoa
Andere namen: Chenopodium Quinoa, Chileense Merlijn
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Quinoa, ook bekend als Chenopodium Quinoa of Chileense Merlijn, is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en nu wereldwijd wordt geteeld vanwege zijn uitstekende voedingswaarden. Op het eerste gezicht lijkt het op een graansoort, maar technisch gezien behoort het tot de groep van de peulvruchten. De zaden bevatten veel eiwitten en vezels en zijn een van de weinige plantaardige bronnen die alle essentiële aminozuren bevatten. Een ander groot voordeel is dat quinoa glutenvrij is, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die lijden aan coeliakie.
Quinoa wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen. Het wordt meestal gevonden in de vorm van hele zaden, die, als ze gekookt zijn, worden gebruikt als bijgerecht of als onderdeel van een verscheidenheid aan gerechten, van salades tot wokgerechten tot zoete gerechten. Het kan bijvoorbeeld rijst of bulgur vervangen. Quinoa wordt echter ook verwerkt tot meel, dat geschikt is om te bakken en pasta van te maken, maar ook glutenvrij brood en andere gebakken producten. Daarnaast wordt quinoa gebruikt in de cosmetica-industrie, vooral bij de productie van huidherstellende en haarverzorgingsproducten. Het extract zit ook in sommige voedingssupplementen.