Radijs (Raphanus sativus)
Andere namen: Radijs
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Radijs, ook bekend als Radish, is een groentegewas dat voornamelijk wordt geteeld voor zijn ondergrondse delen, met name om de wortels te oogsten. Er zijn veel verschillende soorten radijs, die verschillen in kleur en vorm van de wortels en in smaak. De wortels kunnen wit, rood, paars of zwart zijn en kunnen rond, cilindrisch of langwerpig van vorm zijn. Radijzen zijn populair om hun smaak, die kan variëren van licht pittig tot sterk heet.
Radijs wordt over de hele wereld culinair gebruikt en heeft een breed scala aan toepassingen. Radijs wordt vaak vers gegeten, op zichzelf of als onderdeel van salades. Radijs kan ook worden gekookt, geroosterd of gegrild. In Tsjechië maakt hij vaak deel uit van aardappelsalades, terwijl hij in Azië bijvoorbeeld een populair ingrediënt is in veel traditionele gerechten. Radijs wordt ook verwerkt tot groentechips of gebruikt om verschillende soorten Japanse fermentatie te maken die kimchi wordt genoemd. Naast de wortels kunnen ook de bladeren worden gegeten en toegevoegd aan soepen of geserveerd als smaakmaker. Naast culinaire toepassingen wordt radijs ook gebruikt in de geneeskunde, waar het vooral wordt gebruikt voor zijn ontgiftende eigenschappen en om het immuunsysteem te versterken.