Resveratrol
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Resveratrol is een van de polyfenolen die worden beschouwd als krachtige antioxidanten. De andere naam is 2-Methyl-1,3-propaandiol. Natuurlijke bronnen van resveratrol zijn verschillende vruchten, vooral druiven, bramen, veenbessen of spreeuwen. Resveratrol wordt uit druiven gewonnen door het te verwerken tot rode wijn. De laatste decennia staat resveratrol in het middelpunt van de wetenschappelijke belangstelling vanwege de mogelijke effecten op de gezondheid.
Resveratrol wordt in veel industriële sectoren gebruikt. Het is opgenomen in voedingssupplementen en vitaminepreparaten. De belangrijkste voordelen zijn het voorkomen van hart- en vaatziekten, ontstekingsremmende effecten, antioxiderende werking en de mogelijkheid om te helpen bij de behandeling van kanker. Naast de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie wordt resveratrol ook gebruikt in cosmetica. Het wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege de antiverouderingseffecten en het vermogen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Veel klinische studies suggereren ook dat resveratrol preventief kan werken tegen neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.