Rijst (Oryza sativa)
Andere namen: Rijst, Zilvervliesrijst, Aziatische rijst, Zilvervliesrijst, Gepelde rijst
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Gezaaide rijst, die in veel culturen gewoon "rijst" wordt genoemd, is een plant die wordt gekweekt voor zijn granen, die het belangrijkste basisvoedsel vormen voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral in Azië. Oryza sativa is een eenjarige, rechtopstaande grassoort met een lange, dunne stengel en smalle bladeren. Rijst wordt over het algemeen onderverdeeld in bruine en witte rijst. Bruine rijst, ook wel padie genoemd, bevat meer vezels en is rijker aan vitaminen en mineralen dan witte rijst.
Zilvervliesrijst is een belangrijk ingrediënt in veel gerechten en producten. De korrels zijn een belangrijk onderdeel van de traditionele Aziatische keuken, waar het wordt gebruikt als bijgerecht, als hoofdingrediënt in gerechten zoals sushi, risotto, paella, maar ook in desserts zoals rijstpudding of melkrijst. Zilvervliesrijst is een hoofdbestanddeel van veel gezonde gerechten omdat het rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen. Rijst wordt ook gebruikt als grondstof voor de productie van rijstmeel, rijstpapier of rijstwijn, en in de bakkerij-industrie voor de productie van rijstbrood. Rijst wordt ook gebruikt bij de productie van bier en in Azië wordt het ook gebruikt om rijstwijnen te maken, zoals Japanse sake en Koreaanse soju.