Rode biet (Beta vulgaris)
Andere namen: rode biet, bloedselixer van de jeugd, rode biet, rode biet
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Rode biet, ook bekend als rode biet, rode biet of jeugdbloedselixer, is een populaire wortelgroente met een dieprode kleur die vaak op ons bord ligt. Het is een belangrijk gewas dat bijna het hele jaar door kan worden geteeld en een bron is van veel gezonde stoffen, met name betalaïnen, die verantwoordelijk zijn voor de dieprode kleur. Beta vulgaris heeft een zeer typische, licht aardse smaak en is een populair ingrediënt in veel traditionele Tsjechische gerechten, maar ook in de exotische keuken.
Het gebruik van bieten is zeer breed. Het kan rauw worden gegeten in salades, gekookt, gestoofd, geroosterd of zelfs gegrild. De consumptie ervan is erg gezond, niet alleen vanwege het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen. Bieten worden ook geperst tot sap, dat populair is om zijn ontgiftende werking en zijn vermogen om prestaties tijdens sportactiviteiten te stimuleren. Het wordt ook gebruikt om rode azijn te maken, borsjt, een traditionele Oost-Europese soep, broodzuurdesem en zelfs inkt en kleurstof. Een ander gebruik is bietsuiker - bietenmelasse, die ook wordt gebruikt om rietsuiker te maken. De laatste jaren is gefermenteerde biet ook steeds populairder geworden, omdat het fermentatieproces de biet een speciale smaak geeft en de gezondheidsvoordelen verder verhoogt.