Rogge
Andere namen: laan, rogge
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Rogge, ook bekend als rogge, is een van de belangrijkste granen die wereldwijd worden gebruikt voor de voedselproductie. Deze plant behoort tot het geslacht Secale en groeit voornamelijk op koelere plaatsen. Het graan is gezonder dan tarwekorrel omdat het meer vezels, mineralen en vitaminen bevat. Er wordt zelfs aangenomen dat rogge een van de eerste granen was die door mensen werd verbouwd. In tegenstelling tot tarwe stelt rogge minder hoge eisen aan de bodemgesteldheid en wordt het getolereerd in drogere en koelere klimaten.
De bekendste producten gemaakt van rogge zijn roggebrood, dat een karakteristieke donkere kleur en een specifiek sterk aroma heeft. Rogge wordt ook vaak gebruikt in roggebroodjes, gebak en roggezuurdesem. Een ander belangrijk product is roggemeel, dat gezonder en voedzamer is dan tarwemeel, maar moeilijker te bakken. Naast de voedselindustrie wordt rogge ook gebruikt in de distilleerindustrie, met name voor de productie van roggewhisky. Interessant is dat roggestro vaak wordt gebruikt als strooisel voor dieren of als grondstof voor strohoeden.