Roos (Rosa Centifolia)
Andere namen: Marokkaanse roos
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De Marokkaanse roos, bekend onder de wetenschappelijke naam Rosa Centifolia, is een plant die gekenmerkt wordt door zijn grote bloemen die uit vele bloemblaadjes bestaan en die in kleur kunnen variëren van lichtroze tot lichtpaars. De plant komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Afrika, uit de regio's Marokko en Algerije, vandaar de soortnaam. De roos is populair om zijn intense geur, die een van de meest kenmerkende is van alle rozen. Deze eigenschap maakt haar ook erg populair in de parfumerie.
De roos wordt voornamelijk gebruikt in de cosmetische industrie. Ze wordt veel gebruikt als ingrediënt in veel verschillende producten, of het nu gaat om huidcrèmes, tonics, zepen, shampoos, oliën of verschillende decoratieve cosmetica. De rozenbottel staat bekend om zijn helende werking op de huid, dankzij zijn antioxiderende werking, die helpt de cellen te herstellen en de huid te kalmeren. Vanwege het hoge vitamine C-gehalte wordt het ook gebruikt als een natuurlijke bron van deze vitamine. In de parfumerie wordt de intense geur zeer gewaardeerd en deze roos is een van de meest gebruikte ingrediënten in verschillende parfums. Daarnaast wordt ze ook gebruikt om rozenwater of essentiële olie van te maken. De Marokkaanse roos wordt ook gebruikt om verschillende theesoorten te maken en, last but not least, wordt ze gebruikt in de voedingsindustrie, vooral in de zoetwarenindustrie voor de productie van verschillende taarten en snoepjes.