Saffraan (Crocus sativus)
Andere namen: herfstkrokus, krokus, saffraan, wortel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Saffraan, ook bekend als herfstkrokus, krokus, saffraan of wortel, is een zeer gewaardeerde plant in de gastronomie en traditionele geneeskunde. Dit overblijvende bolgewas met paarse bloemen komt oorspronkelijk uit Azië en is vooral wijdverspreid in het Midden-Oosten. Tegenwoordig wordt saffraan gekweekt in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa. Deze bloem is niet alleen sierlijk, maar ook belangrijk vanwege de drie rode draden, die de saffraan zelf voorstellen. Dit is de specerij die uit de bloemen wordt gewonnen; eerst worden de draden met de hand geplukt, dan gedroogd en uiteindelijk verkocht als de duurste specerij ter wereld.
Saffraan wordt voornamelijk gebruikt als specerij. Een typisch product waar saffraan vaak in voorkomt is Spaanse paella, waar het een karakteristieke gouden kleur en sterk aroma toevoegt. In de Arabische keuken wordt saffraan gebruikt in verschillende sauzen, couscous en zoete dranken. Maar saffraan wordt ook gebruikt in de bakkerij-industrie, bijvoorbeeld in het traditionele Zweedse kerstgebak, saffransbullar. Saffraan wordt ook gebruikt in parfum en cosmetica, toegevoegd aan crèmes, zepen en bodylotions. In de geneeskunde wordt saffraan gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen - het werkt als antioxidant en heeft een gunstig effect op de spijsvertering of bij de behandeling van depressies. Deze veelzijdige krokus is dus echt bijzonder - als specerij, cosmetisch ingrediënt, medicijn of gewoon als prachtige bloem.