Salie (Salvia officinalis)
Andere namen: Salie
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Salie, ook bekend als Salie, is een overblijvend kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Vandaag is het wijdverspreid over de hele wereld en is het populair voor zijn culturele, medicinale en gastronomische toepassingen. De bladeren zijn grijsgroen van kleur en bedekt met haren. Hij bloeit in de zomer, wanneer blauwpaarse tot paarse bloemen verschijnen. Ze worden tot een meter hoog en geuren sterk.
Salie staat vooral bekend om zijn gebruik in de keuken en in de geneeskunde. Het is een bestanddeel van veel culinaire specialiteiten en is vooral populair in de Italiaanse keuken. Het wordt gebruikt om vlees, groentegerechten of soepen op smaak te brengen. Het is ook een bestanddeel van kruidenmengsels zoals Provençaalse kruiden. In de geneeskunde wordt het gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, zoals spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en mondproblemen. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld in de vorm van olie, die wordt toegevoegd aan crèmes, shampoos en zepen vanwege de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is ook populair als gedroogde kruidenthee.