Sesam (Sesamum Indicum)
Andere namen: sesam eiwit
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Indiase sesam, of sesameiwit, is een belangrijk gewas dat we voornamelijk waarderen om zijn zaden. Het is een traditionele plant die in veel Aziatische landen wordt verbouwd, maar is bekend en populair over de hele wereld. Sesamzaad bevat tot 50% olie en een grote hoeveelheid proteïne, maar het unieke bestanddeel is sesamine, een antioxidant die fungeert als de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen vrije radicalen. Sesamzaad is ook rijk aan B-vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium en zink.
Sesamzaad wordt het meest gebruikt in de voedingsindustrie. De zaden worden vaak gebruikt als ingrediënt in gebakken producten, salades of pasta. Sesamolie wordt vervolgens veel gebruikt in de Aziatische keuken vanwege de kenmerkende smaak. Vooral in de Koreaanse, Chinese en Japanse keuken is het moeilijk te vervangen. Naast culinair gebruik wordt sesamolie ook gebruikt in de cosmetica-industrie, met name voor de productie van verschillende crèmes, zepen, shampoos en lippenbalsems. De laatste jaren wint sesammelk ook aan populariteit en is het een geweldig alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie of veganisten. Weinig mensen weten echter dat dit alternatief voor conventionele melk ook zijn oorsprong vindt in het oude India. Het is dus duidelijk dat de veelzijdigheid van Indiase sesam heel groot is en dat deze plant onze aandacht verdient.