Sojaboon (Glycine Soja)
Andere namen: Sojabonen
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Sojabonen, wetenschappelijk bekend als Glycine Soja, is een plantensoort die behoort tot de peulvruchtenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, met name China, het Koreaanse schiereiland en Japan. Het belang ervan reikt echter verder dan de rest van de wereld, want de sojaboon is nu een belangrijk commercieel gewas met een wereldwijde verspreiding. De plant is populair om zijn eiwitrijke vruchten en hoge oliegehalte. De sojaboon is een tweehuizige plant met een eenvoudige, afwisselende bladschikking. Meestal heeft de plant één of twee bloeiwijzen bovenaan of aan de zijkanten van de stengel.
De sojaboon wordt voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie, waar er verschillende producten van worden gemaakt, waarvan sojamelk, tofu, miso, sojasaus en tempeh de bekendste zijn. Sojaolie wordt zeer gewaardeerd voor koken en bakken, maar ook in de cosmetica-industrie. Het is ook een belangrijk ingrediënt voor de productie van margarines. Vanwege zijn hoge eiwitgehalte wordt soja ook gebruikt voor de productie van diervoeder. In de landbouw wordt soja gebruikt als landbouwgewas, in wisselbouw met tarwe en maïs. Zijn vermogen om stikstof uit de lucht te binden via een symbiotische relatie met bacteriën in de wortels maakt het ook effectief voor het landbouwsysteem, waar het de bodemstructuur kan verbeteren en de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor andere gewassen kan verhogen.