Spelt (Triticum spelta)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Spelt, wetenschappelijk bekend als Triticum spelta, wordt beschouwd als een van de oudste graansoorten die ooit door de mens zijn verbouwd. Deze graansoort wordt voornamelijk gebruikt in bakkerij- en zoetwarenproducten zoals gebak, pasta, bloem of ontbijtgranen, en wordt steeds populairder als gezond alternatief voor conventionele tarwe. Het wordt echter ook gebruikt in brouwerijen en in sterke dranken op basis van granen. Spelt is populair vanwege de kenmerkende nootachtige smaak en het hogere eiwit- en vezelgehalte.
De termen 'tocoferol', 'tocoferol' of 'tocoferylacetaat' verwijzen echter niet direct naar spelt, maar naar een groep chemische verbindingen die worden geclassificeerd als vitamine E. Deze verbindingen zijn van nature aanwezig in sommige soorten spelt. Deze verbindingen zijn van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen, maar worden in relatief kleine hoeveelheden aangetroffen in spelt. Ze hebben sterke antioxiderende eigenschappen en spelen een sleutelrol in de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Ze worden vaak toegevoegd aan verschillende cosmetische en medische producten zoals crèmes, oliën, balsems of voedingssupplementen. Tocoferolen dienen dus om de huid te verzorgen, wondgenezing te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.