Spinazie (Spinacia oleracea)
Andere namen: Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii, spinazie
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Spinazie (Spinacia oleracea), ook bekend als Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii of spinazie, is een waardevolle eenjarige plant die niet alleen populair is onder tuiniers, maar ook onder veel koks en fijnproevers. De oorsprong ligt in het Westen en het Midden-Oosten, maar vandaag de dag wordt het bijna overal ter wereld geteeld. Spinazie wordt gekenmerkt door zijn diepgroene kleur, wat duidt op een hoog gehalte aan chlorofyl, vitamine C, K, A, magnesium, ijzer en andere belangrijke mineralen en vitaminen. Hoewel spinazie veel licht nodig heeft om goed te groeien, is het geschikt voor iets koeler weer en kan het lichte vorst verdragen, waardoor het een ideale plant is voor de lente en de herfst.
Omdat spinazie een zeer variabele plant is, wordt hij veel gebruikt in de keuken. Verse spinaziebladeren zijn te vinden in verschillende soorten salades, waar ze worden gecombineerd met een breed scala aan andere ingrediënten, van tomaten tot kip en verschillende soorten kaas. Gekookt vormt spinazie de basis voor verschillende sauzen, soepen, vullingen voor lasagne of pasta, of als bijgerecht bij gegrilde gerechten. En last but not least wordt spinazie ook gebruikt in smoothies, waar het drankjes verrijkt met vitamine B en andere mineralen. Spinazie wordt ook vaak gedroogd en ingevroren om het lang te kunnen bewaren, zodat je er ook van kunt profiteren als het niet in het seizoen is. Vanwege de aanzienlijke hoeveelheid ijzer die spinazie bevat, wordt het ook vaak aanbevolen in het dieet voor atleten of mensen die lijden aan bloedarmoede.