Sterrenbloem van Tartarije (Aster tataricus)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De sterbloem, ook wel bekend als rode biet, bloedselixer van de jeugd, rode biet of rode biet, is een plant met een onopvallend uiterlijk, maar die een enorm gezondheidspotentieel verbergt. Hij komt uit de sterfamilie en komt voornamelijk voor in Azië. In Europa werd hij pas in de moderne tijd gekweekt. De Tartaarse sterbloem heeft stengels tot twee meter hoog, aan het einde waarvan witte of paarse bloemen verschijnen. De bladeren zijn smal en kaal met overlangse nerven. De plant kan op de meeste grondsoorten gekweekt worden, maar geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen.
Ster van Tartarije wordt vooral gewaardeerd om zijn krachtige antioxiderende eigenschappen die de veroudering van het menselijk lichaam kunnen vertragen. Het wordt daarom ook wel het bloederige elixer van de jeugd genoemd. De wortels worden voornamelijk gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar ze worden gebruikt om verschillende ontstekingen te behandelen of om de maag te kalmeren. In de voedselindustrie wordt wijnsteen verwerkt in dranken, siropen, salades of gebruikt als ingrediënt in sauzen. Het wordt echter niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in de cosmetica-industrie. Vooral vanwege de antioxiderende eigenschappen wordt het verwerkt in verschillende crèmes, tonics of maskers. Het extract is ook te vinden in sommige voedingssupplementen.
Het is de moeite waard om erop te wijzen dat, hoewel sterbloem in het Engels ook bekend staat als beetroot (rode biet), het op geen enkele manier verwant is aan de plant die we onder die naam kennen. Het zijn compleet verschillende soorten met verschillende effecten en toepassingen.