Subtilisinen
Andere namen: Subtilisine Carlsberg, Subtilisine A, Subtilopeptidase A, Subtilisine BPN, Subtilisine B, Subtilopeptidase B, Subtilopeptidase C, Subtilisine E, Subtilisine 309, Subtilisine 147
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Subtilisinen zijn een brede groep proteasen die geproduceerd en uitgescheiden worden door bacteriën van het geslacht Bacillus. Ze dienen om eiwitten af te breken in eenvoudigere verbindingen - aminozuren of polypeptiden. Subtilisine Carlsberg werd voor het eerst ontdekt in de jaren 1940 en werd genoemd naar de plaats van ontdekking - de laboratoria van de Carlsberg brouwerij in Denemarken. Andere voorbeelden van subtilisinen zijn subtilisine A, B, BPN, 147, 309, E en subtilopeptidasen A, B en C.
Subtilisinen vinden toepassingen op veel industriële gebieden. Ze maken deel uit van biologisch actieve formules die worden toegevoegd aan waspoeders, waar hun enzymatische activiteit de verwijdering van eiwitvlekken mogelijk maakt. In de voedingsindustrie worden ze gebruikt om de kwaliteit van voedingsmiddelen zoals melk, vlees en brood te verbeteren. In de biotechnologie worden subtilisinen ook gebruikt bij de productie van aminozuren of als biokatalysator bij de synthese van peptiden. Vanwege hun vermogen om eiwitten te splijten, worden subtilisinen ook gebruikt in de geneeskunde, bijvoorbeeld bij de diagnose van bepaalde ziekten of bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Subtilisine 147 wordt vervolgens gebruikt bij de productie van bio-ethanol. Subtilisinen zijn dus een van de belangrijkste groepen industriële enzymen. Hun wijdverspreide gebruik wordt mogelijk gemaakt door hun resistentie tegen hoge temperaturen, zuren en basen.