Suiker
Andere namen: suiker, rietsuiker, bietsuiker, palmsuiker, kokossuiker, bruine suiker, witte suiker, ahornsiroop, melasse, sacharose
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Suiker is een essentieel ingrediënt in de productie van veel voedingsmiddelen die we elke dag consumeren, vaak zonder het ons te realiseren. Er zijn veel verschillende soorten suiker, afhankelijk van de bron waaruit het wordt gemaakt. De meest voorkomende zijn rietsuiker en bietsuiker, die afkomstig zijn van suikerriet of suikerbieten. Andere soorten suiker, zoals palmsuiker en kokossuiker, komen van de palm- en kokospalm. Er is ook bruine suiker, die wordt verkregen uit suikerriet, en witte suiker, een raffinageproces van bruine suiker. Ahornsiroop is een zoetstof die wordt gemaakt van het sap van de suikerahornboom. Melasse is een bijproduct van de suikerproductie, meer bepaald de dikke, donkere stroop die overblijft na de kristallisatie van suiker. Sacharose is de chemische naam voor gewone tafelsuiker, het is een disacharide die bestaat uit glucose en fructose.
Suiker wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt. Het is met name een belangrijk ingrediënt in bakkerij- en banketproducten zoals cake, gebak, chocolade, suikerwerk, maar ook ijs. Het wordt toegevoegd aan dranken zoals limonades, vruchtensappen, thee en koffie. Witte suiker wordt vaak gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld in gebak, koekjes en conserven. Bruine suiker geeft voedsel een specifieke karamelsmaak en is populair voor het bakken van cakes en koekjes. Melasse kan worden gebruikt als zoetstof voor brood, muffins of ontbijtkoek. Ahornsiroop is populair als zoetstof voor pannenkoeken, wafels of yoghurt. Kokossuiker heeft een lagere glycemische index dan gewone suiker en is populair in gezonde diëten. Palmsuiker wordt daarentegen vooral gebruikt in de Aziatische keuken. Sucrose is een essentiële suiker die aan veel voedingsmiddelen en dranken wordt toegevoegd om ze zoeter te maken.