Threonine
Andere namen: Treonin
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Threonine, of threonine, is een van de 20 essentiële aminozuren waaruit de eiwitten van mensen en andere organismen bestaan. Het werd ontdekt in het begin van de 20e eeuw en is een van de negen aminozuren die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid, wat betekent dat ons lichaam threonine niet zelf kan aanmaken en het uit voedsel moet halen. Het is oplosbaar in water, wat betekent dat het oplost in lichaamsvloeistoffen en cruciaal is voor een goede werking van het immuunsysteem.
Threonine komt voor in veel voedingsmiddelen zoals varkensvlees, gevogelte, kaas, noten, peulvruchten en groene groenten. Het is ook belangrijk in de industrie voor de productie van medicijnen, ooggels en -emulsies en andere farmaceutische producten. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, waar het een bestanddeel is van sommige huidcrèmes, hydraterende emulsies, shampoos en andere huid- en haarverzorgingsproducten. In de geneeskunde is threonine vooral belangrijk voor de ondersteuning van de werking van het immuunsysteem, de botontwikkeling en de gezondheid van het zenuwstelsel. Het ondersteunt ook de gezondheid van het hart en helpt bij het behoud van een gezonde stofwisseling.