Truffel uit Piemonte
Andere namen: tartufi
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Vanwege zijn belang in de gastronomie wordt de Piemontese truffel, ook wel tartufi genoemd, gebruikt bij de bereiding van veel specialiteiten. De truffel is een van de meest waardevolle en exclusieve producten op de markt. Hij heeft een kenmerkende, verslavende aardse en zoete smaak. Het aroma is zeer kenmerkend en onmiskenbaar.
De Piemontese truffel is populair in vele vormen. Hij is bijvoorbeeld erg populair in gedroogde, poedervorm of in vlokken, die worden gebruikt in rijst, deeg, omeletten, soepen of sauzen. Truffels worden ook ingemaakt in olie, waardoor ze hun intense smaak en aroma krijgen. Truffelolie wordt dan gebruikt bij de bereiding van salades en koude gerechten. Daarnaast worden truffels ook aan verschillende kaassoorten toegevoegd om hun smaak beter tot zijn recht te laten komen. De combinatie van truffels met chocolade is ook erg populair. Truffels worden ook toegevoegd aan likeuren en siropen, waar hun smaak en aroma ook zeer uitgesproken zijn.
De producten van de Piemontese truffel, of tartufi, zijn dus te vinden in de haute cuisine en delicatessen. Dankzij zijn unieke smaak en aroma is deze truffel een populair product, vooral bij fijnproevers en liefhebbers van lekker eten. Hoewel de prijs iets hoger ligt, zijn experts het erover eens dat het de moeite waard is om deze truffel minstens één keer te proeven. Het is een echte culinaire ervaring.