facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Tuinpeterselie (Petroselinum crispum)

Andere namen: Tuinpeterselie, Petroselinum crispum, Peterselie, Carum Petroselinum

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


Tuinpeterselie (Petroselinum crispum), in Engelstalige landen bekend als peterselie, is een zeer populaire specerij die een essentieel onderdeel is van veel keukens. Peterselie, zoals peterselie in het Engels wordt genoemd, behoort tot de Apiaceae familie, met zijn karakteristieke groene bladeren en een speciaal, onmiskenbaar aroma dat gerechten verrijkt met een unieke smaak. Petroselinum crispum heeft twee belangrijke cultivar groepen: bladpeterselie en wortelpeterselie. De bladvorm wordt vaak gebruikt als garnering van gerechten, maar heeft ook zijn plaats in veel traditionele recepten. De wortelvorm van peterselie daarentegen is vooral populair in de Europese keuken, waar het wordt gebruikt in soepen, sauzen, stoofschotels en als een op zichzelf staande garnering.

Tuinpeterselie staat bekend om zijn hoge vitamine C-gehalte, goed voor het immuunsysteem, maar het bevat ook veel andere vitaminen en mineralen. Naast de bovengenoemde sauzen en soepen zijn er ook verschillende soorten pesto, smakelijke tzatziki, drankjes of smoothies die met peterselie bereid kunnen worden. Petroselinum crispum wordt ook gebruikt in cosmetica. De vitaminen en antioxidanten die het bevat, helpen de huid te regenereren, dragen bij aan een jeugdig uiterlijk en helpen rimpels voorkomen. Tuinpeterselie wordt ook gebruikt in de kruidengeneeskunde, waar het gewaardeerd wordt om zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Deze eigenschappen maken het een ideaal ingrediënt in ontgiftingsbehandelingen of bij de behandeling van urineweg- en nierproblemen. Tuinpeterselie heeft dus vele toepassingen en de voordelen voor de gezondheid zijn niet minder belangrijk dan in de culinaire geneeskunde.

Tuinpeterselie (Petroselinum crispum) komt voor in de volgende producten

Categorie
Top