Vitamine D
Andere namen: Cholecalciferol
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Vitamine D, ook bekend als cholecalciferol, is een vetoplosbare vitamine die cruciaal is voor de menselijke gezondheid. In ons lichaam speelt het een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor, twee stoffen die essentieel zijn voor de goede werking van botten en tanden. Cholecalciferol draagt ook bij aan de normale werking van het immuunsysteem en gezonde zenuwen. Een tekort in het lichaam kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder rachitis (een stoornis in de botontwikkeling bij kinderen), osteomalacie (verweking van de botten bij volwassenen) of osteoporose. In hoge doses kan vitamine D giftig zijn, dus het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse doses te volgen.
Vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt met behulp van zonlicht, met name UVB-straling. Daarom wordt het vaak de "vitamine uit de zon" genoemd. Sommige voedingsmiddelen zijn ook natuurlijke bronnen van vitamine D, zoals vette vis (zalm, sardientjes), lever, eieren, paddenstoelen en kwark. Het komt echter in relatief kleine hoeveelheden voor in de voeding en wordt daarom vaak gebruikt in de vorm van voedingssupplementen, die nu verkrijgbaar zijn in een breed scala aan vormen en doseringen. Cholecalciferol komt ook voor in een aantal voedingsmiddelen waaraan het wordt toegevoegd als voedingssupplement, bijvoorbeeld in sommige zuivelproducten, babyvoeding, ontbijtgranen of margarines. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om voedingsmiddelen te verrijken met vitamine D in regio's waar zonlicht schaars is, zoals het noorden van Europa.