Vitamine E
Andere namen: tocoferol, tocoferol, tocoferylacetaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Vitamine E is een essentiële vitamine die veel wordt gebruikt in de gezondheidszorg en cosmetica. Het is ook bekend onder de namen tocoferol, tocoferol of tocoferylacetaat. Het belang ervan voor het menselijk lichaam is enorm, omdat het werkt als een krachtige antioxidant, d.w.z. een stof die cellen beschermt tegen schade. In ons lichaam is vitamine E betrokken bij de bescherming van bloedcellen, het hart en het zenuwstelsel. Ons lichaam is niet in staat om deze stof zelf aan te maken, dus moeten we het innemen via de voeding of in de vorm van supplementen.
Vitamine E wordt in een aantal producten gebruikt. In cosmetica wordt het gewaardeerd om zijn hydraterende en regenererende eigenschappen, daarom is het bijvoorbeeld te vinden in crèmes, serums of huidmaskers, maar ook in veel soorten shampoos, conditioners en andere haarproducten. Dankzij het vermogen om de huid te kalmeren, wordt het ook gebruikt in zonnebrand- en aftersunproducten en in producten voor de gevoelige huid. In de voedingsindustrie wordt vitamine E toegevoegd aan verschillende oliën, margarines en andere vette voedingsmiddelen om hun voedingswaarde te verhogen en hun houdbaarheid te verlengen. Vitamine E speelt ook een onmisbare rol in gezondheidsbevorderende producten zoals diverse multivitaminen en voedingssupplementen voor sporters, ouderen, maar ook voor mensen met specifieke gezondheidsbehoeften.