Vitamine E (Tocoferol)
Andere namen: Tocoferol, Tocoferylacetaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Vitamine E, ook bekend als tocoferol of tocoferylacetaat, is een zeer belangrijke antioxidant die cellen beschermt tegen vrije radicalen. Het draagt ook bij aan de gezondheid van hart, huid en ogen. Het speelt ook een onmisbare rol in de bescherming van celmembranen en cellulaire functies van het lichaam. Als we in eenvoudige bewoordingen zouden uitleggen wat Vitamine E, als antioxidant, eigenlijk doet, dan beschermt het vooral het lichaam tegen schade.
Deze vitamine komt voor in verschillende producten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. We vinden het in sommige plantaardige oliën, noten, zaden, groene bladgroenten, maar ook in volkorenproducten. Als voedingssupplement kan het worden toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen en dranken. Verder is Vitamine E te vinden in een aantal cosmetische producten zoals gezichtscrèmes, serums, lichaamsoliën en haarproducten. Dit komt door de eigenschappen die bijdragen aan de hydratatie en vernieuwing van de huid en zo de tekenen van veroudering helpen te verminderen. Het wordt echter ook veel gebruikt in de farmaceutische industrie, als ingrediënt in sommige medicijnen en voedingssupplementen.