Vredeselderij (Apium graveolens)
Andere namen: selderij, knolselderij, selderij, mirre, moerasdistel, apich, geluksplant, selderij, knolselderij, sellerie, selderij
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Selderij, ook bekend onder de namen selderij, knolselderij, knolselderij, knolselderij, selderij, selderiac, knolselderij, selderij, of selderij, is een tweejarig kruid in de selderijfamilie. Bleekselderij is populair in veel keukens over de hele wereld vanwege zijn kenmerkende aroma en smaak. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar wordt nu bijna overal geteeld. Het is niet alleen een aangename specerij, maar heeft ook een grote voedingswaarde - het bevat bijvoorbeeld veel vitamine K, maar ook vitamine C, B6 en andere.
De producten waarin selderij wordt verwerkt zijn zeer divers. Bijna alle delen van de plant worden in de keuken gebruikt, van de wortel tot de bladeren. Verse selderij scheuten en bladeren worden toegevoegd aan salades, soepen, sauzen en andere gerechten. De wortel (knol) wordt gebruikt om selderijsoep te maken, zogenaamde selderijcrème, maar ook als ingrediënt in salades, op de grill of als bijgerecht. Selderij maakt ook deel uit van een beroemd Frans groentemengsel genaamd mirepoix (samen met wortels en uien), dat de basis vormt voor veel sauzen en soepen. De gedroogde zaden van selderij worden gebruikt om selderijkruiden te maken, die onder andere worden gebruikt in hartige en zoete gerechten. Selderijzaad wordt ook verwerkt tot selderijsap, dat populair is in ontgiftingskuren.