facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Waterlelie (Citrullus lanatus)

Andere namen: watermeloen

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


Watermeloen (Citrullus lanatus), beter bekend als watermeloen, is een vrucht die oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika komt. Hij wordt echter overal ter wereld geteeld in gebieden met een subtropisch en tropisch klimaat. Deze grote bes behoort tot de kalebassenfamilie en is op het eerste gezicht te herkennen aan zijn groene schil en lichtrode of roze vlezige binnenkant, die erg sappig en zoet is. De naam is een beetje verwarrend, want hij is niet te vergelijken met de meloen, die uit een andere plantenfamilie komt.

De watermeloen kan in zijn puurste vorm worden gegeten, d.w.z. als een verse vrucht. Het is een ideale traktatie voor de zomerhitte, omdat het tot 92% water bevat en vol zit met vitamine A, B6 en C. Watermeloen kan echter ook worden gebruikt om een verscheidenheid aan producten te maken. De zoete smaak is een populair ingrediënt in drankjes, smoothies, fruitsalades, jam, marmelade en sorbets. De laatste tijd wordt het ook steeds meer gebruikt in culinaire toepassingen, waar het wordt gecombineerd met verschillende soorten kaas, groenten en vlees. Naast de vrucht kunnen ook de zaden worden gegeten, die een nootachtige smaak hebben als ze geroosterd zijn. In sommige culturen worden ze gebruikt om olie van te maken of als koffiesurrogaat. Een ander interessant gebruik is de schil, die eetbaar wordt als hij gekookt wordt en in sommige delen van de wereld als alternatief voor komkommer dient.

Categorie
Top