Wijnsteen (kaliumwaterstoftartraat)
Andere namen: Kaliumbitartraat, wijnsteen, kaliumbitartraat, wijnsteenkristallen, Weinstein
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Wijnsteen, ook bekend als kaliumwaterstoftartraat, kaliumbitartraat, wijnsteencrème, potas of wijnsteenkristallen, is een natuurlijk zuur dat voorkomt in druiven en wijngist. Het is een wit poeder zonder duidelijke smaak of geur, waarvan het hoofdbestanddeel wijnsteenzuur is. Vroeger werd deze stof rechtstreeks uit de wijnkelders gehaald, waar het op de bodem van de vaten bezonk, maar tegenwoordig wordt het meestal kunstmatig geproduceerd.
Het wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld bij het bakken. Het wordt als rijsmiddel toegevoegd aan bloem of brooddeeg. Hierdoor rijst het brood goed, is het luchtig en heeft het een mooie textuur. Het wordt ook gebruikt in de zoetwarenindustrie, bijvoorbeeld bij het maken van suikerdeeg of het opkloppen van eiwit. Het komt ook voor in de samenstelling van bepaalde soorten wijn en gedistilleerde dranken, waar het werkt als stabilisator. Verder wordt het gebruikt in de farmaceutische industrie, waar het een bestanddeel is van sommige medicijnen, vooral die voor de spijsvertering. En last but not least wordt wijnsteen gebruikt in cosmetica, met name in bepaalde soorten tandpasta of douchegels.