Wijnstok (Vitis vinifera)
Andere namen: Europese wijnstok, edele wijnstok
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De wijnstok, wetenschappelijk bekend als Vitis vinifera, ook wel Europese wijnstok of edele wijnstok genoemd, is een plant die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de cultuurgeschiedenis van de mensheid. Het belang ervan ligt voornamelijk in de productie van druiven waarvan verschillende producten worden gemaakt, waarvan wijn ongetwijfeld de bekendste is. Hoewel de druiventeelt de grootste nadruk legt op de kwaliteit van de druiven die bestemd zijn voor de wijnproductie, worden ze ook gebruikt in de cosmetische en medische industrie.
Het belangrijkste product van de wijnstok is natuurlijk de druif, waaruit most wordt geperst en die na het gistingsproces wijn wordt. Andere delen van de wijnstok worden ook gebruikt bij de productie van wijn, namelijk de wijndruiven die, nadat ze geoogst en gedroogd zijn, druiventakken worden die worden gebruikt om de wijn te laten rijpen wanneer deze wordt opgeslagen in vaten. Naast wijn worden de druiven ook gebruikt om druivensap, druivengelei, marmelade enzovoort van te maken. Daarnaast worden de bladeren van de wijnstok gebruikt in de keuken om verschillende gerechten te bereiden, meestal als omhulsel voor rijst of vleesgevulde varianten.
In de cosmetica-industrie worden de zaden van de wijnstok en hun olie vooral gebruikt voor hun regeneratieve en antioxiderende eigenschappen. Scrubs met wijnranken zijn ook erg populair, omdat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen en de huid effectief reinigen en verzachten. De zaden worden ook medicinaal gebruikt, vooral hun extract, dat een positief effect heeft op de bloedvaten en de bloedsomloop. Een aantal producten van de wijnstok wordt gebruikt in de wijntherapie, waaronder de wijn zelf.