Witte koningskaars (Morus alba)
Andere namen: Witte moerbei, Witte moerbei
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De witte moerbei, ook wel witte moerbei of witte moerbei genoemd, is een bladverliezende boom die oorspronkelijk uit China komt. Tegenwoordig is hij echter over de hele wereld te vinden. Hoewel deze plant tot 10 meter hoog kan worden en daarom als boom wordt beschouwd, kan hij soms ook als kleinere struik worden gevonden. De bladeren zijn afwisselend, glanzend groen en onregelmatig gevorkt. Interessant is dat er tot 11 verschillende soorten bladeren aan één witte moerbeiboom kunnen zitten. De witte moerbei is vooral waardevol voor zijn vruchten, die veel vitamine C bevatten en zoeter zijn dan de zwarte moerbeisoort.
De vruchten, kleine ovale bessen, bestaan uit een paar sappige bessen die van wit naar roze-paars verkleuren als ze rijp zijn. Ze zijn eetbaar en hebben een zoete, fruitige smaak. In China worden ze gebruikt om een traditionele vruchtendrank te maken, maar er kan ook marmelade, jam of compote van worden gemaakt. De bladeren van de witte moerbei zelf worden gebruikt als voedsel voor de rupsen van de zijderups, die zijde produceren. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor de productie van thee en hebben ze een plaats in de traditionele Chinese geneeskunde, waar ze worden gebruikt voor de behandeling van diabetes, astma, atherosclerose of om de immuniteit te verhogen. Moerbeihout wordt gebruikt in schrijnwerk en bij de vervaardiging van muziekinstrumenten.