Xanthaangom
Andere namen: Xanthaangom, xanthaangom
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Xanthaangom of Xanthaan Gom wordt heel vaak gebruikt in industriële productie als verdikkingsmiddel, emulgator of stabilisator. Het wordt gewonnen uit de fermentatie van suiker, specifiek sacharose, glucose of lactose door de bacterie Xanthomonas campestris. Deze bacterie komt veel voor in de natuur, waar het wordt aangetroffen op de bladeren van groenten of in landbouwgrond. Xanthaangom is zeer goed oplosbaar in water en kan dit zelfs in kleine hoeveelheden verdikken. In de voedingsindustrie wordt het E415 genoemd.
Xanthaangom is een integraal onderdeel van veel producten die we dagelijks tegenkomen. Het wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, waar het wordt toegevoegd aan gebakken producten, saladedressings, ijsjes, sauzen, jam, dranken en snoepgoed. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie bij de productie van shampoos, zepen, crèmes en tandpasta. Vanwege zijn specifieke eigenschappen wordt xanthaangom ook gebruikt in de geneeskunde als ingrediënt in tabletten, pleisters of gels. In de niet-voedingsindustrie wordt de stof bijvoorbeeld gebruikt in drukinkt, kleefstoffen of schoonmaakmiddelen. Ondanks de vele toepassingen is xanthaangom niet gevaarlijk voor mensen. Integendeel, door zijn vermogen om water te binden, kan het bijdragen aan verzadiging en dus helpen in de strijd tegen overgewicht.