Xylose
Andere namen: Xylose
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Xylose, ook wel bekend als Xylose, is een pentose, wat betekent dat het een suiker is die bestaat uit vijf koolstofatomen. Deze verbinding komt vooral veel voor in hout en planten en kan ook worden verkregen uit algen of zeeschimmels. De structuur van xylose wordt gedomineerd door de cirkelvorm, die het meest voorkomt en stabiel is in de natuur.
Xylose wordt gebruikt in verschillende productiesectoren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als ingrediënt bij de productie van zoetstoffen, omdat xylose ongeveer dezelfde zoetheid heeft als glucose, maar in tegenstelling tot glucose een lagere calorische waarde. In de voedingsindustrie wordt xylose ook gebruikt om xylitol te produceren, een zoetstof die wordt gebruikt in suikervrije kauwgom. Xylose wordt ook toegepast in de farmaceutische industrie. Het is een bestanddeel van sommige geneesmiddelen en wordt ook gebruikt bij de diagnose van bacteriën. Xylose wordt ook gebruikt bij de productie van sommige biobrandstoffen, waar het dient als grondstof voor het fermentatieproces. Het heeft het voordeel dat het niet concurreert met de productie van plantaardig voedsel en daarom een milieuvriendelijke energiebron kan zijn.