facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Yacón

Andere namen: Smallanthus sonchifolius, Jakon

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


Yacon, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Smallanthus sonchifolius of Yacon, is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, waar het een traditioneel onderdeel is van het dieet van de inheemse bevolking van de Andes. Deze plant heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam. Vooral de wortels, die een aangename zoete smaak hebben en rijk zijn aan vezels en verschillende vitaminen, worden erg gewaardeerd. Yacón is uniek vanwege het gehalte aan fructooligosachariden, prebiotica die bijdragen aan een gezonde darmflora.

Yacón wordt vaak gebruikt bij de productie van verschillende voedingsmiddelen. In zijn geheel of in delen kan het worden toegevoegd aan salades, fruitmixen of verwerkt tot sap. In gedroogde vorm wordt yacón gebruikt als zoetstof of als basis voor thee. Van de meer belangrijke yacón producten wordt yacón siroop steeds populairder als vervanger voor traditionele suiker vanwege het lage caloriegehalte. Een ander populair product zijn gedroogde yacónstukjes, die lijken op typisch gedroogd fruit en ideaal zijn als gezond tussendoortje. Yacon kan ook verwerkt worden tot een poeder dat toegevoegd kan worden aan verschillende gerechten of dranken als een gezonde zoetstof of verwerkt worden in voedingssupplementen. De toepassingen zijn echt veelzijdig en het wordt steeds populairder dankzij de gezondheidsvoordelen.

Categorie
Top