Zeewier (Algen)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Zeewieren, ook bekend als Coptis chinensis Franch of Huang Lian, zijn een van de belangrijkste componenten van het oceaanmilieu. Deze groene en bruine werktuigen van de natuur zijn overvloedig aanwezig in wateren over de hele wereld en zijn te vinden van het oppervlak tot de diepe zeebodem. Sommige soorten kunnen grote groepen vormen die samen een marien ecosysteem vormen. Helaas is de Huang Lian een van de soorten die wordt bedreigd door niet-duurzame mijnbouwpraktijken en de opwarming van de aarde.
Het potentieel van zeewier wordt echter ook erkend in verschillende sectoren van menselijke activiteit en er verschijnen steeds meer producten op de markt. In de cosmetica worden de extracten bijvoorbeeld gebruikt voor huid- en haarverzorgingsproducten. Ze staan ook bekend om hun antimicrobiële eigenschappen, waardoor algen worden gebruikt als ingrediënten in mondverzorgingsproducten zoals tandpasta en mondwater. Een ander toepassingsgebied is de voedingsindustrie. Ze bestaan uit een unieke combinatie van vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren, vezels en een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Daarom worden ze opgenomen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, van gezondheidssupplementen, sjalotten en kool, tot veganistische en vegetarische vleesalternatieven. Huang Lian wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak opgenomen in kruidenmengsels voor de behandeling van verschillende ziekten. Algen worden ook bestudeerd in de biobrandstofindustrie als potentiële energiebron. Het industriële gebruik van zeewier vertegenwoordigt dus een enorm potentieel dat nog steeds ontdekt en onderzocht wordt.